'Jij' en 'jou' of 'u' en 'mevrouw?' Hoe spreek jij je doelgroep aan in nieuwsbrieven, via de mail en aan de telefoon? De juiste tone of voice kan je helpen om dichter bij je doelgroep te komen en je doelen te bereiken. Belangrijk dus dat die tone of voice bij je bedrijf én je klanten past. We helpen je een handje om de juiste toon te vinden!

Breng de identiteit van je bedrijf in beeld!

Je denkt misschien dat je begint met het in kaart brengen van de doelgroep. Maar nee, bij het bepalen van je tone of voice moet je eerst weten wie je zelf bent. Wat is je merk, waar sta je voor als bedrijf en hoe wil je jezelf aan de buitenwereld laten zien? Wanneer je je taalgebruik aanpast aan je doelgroep, loop je het gevaar niet serieus genomen te worden. Benader je een middelbare scholier met “We hebben een vet coole belevenis voor jou!”, zal diegene je met schuine ogen aankijken. Hetzelfde geldt wanneer je een directeur vertelt dat je voor zijn personeel een “ultieme ervaring hebt om co-creatie te bevorderen”. Kortom: wees jezelf, ook in taalgebruik! Maar daarvoor moet je wel eerst weten wie je als bedrijf bent en waar je voor staat. Onderstaande figuur kan je helpen om die merkidentiteit vast te stellen. Heb je bijvoorbeeld heel veel kruisjes aan de linkerkant? Dan is je bedrijf - en dus ook je tone of voice - vooral leuk, vrijblijvend en niet al te serieus. Staan alle kruisjes rechts? Dan is je bedrijf waarschijnlijk zakelijk en kun je dus het beste op een zakelijke manier communiceren.

Welke boodschap wil je verspreiden?

Tweede vraag; wat wil je vertellen? Met alle informatie die je verspreidt onder je doelgroep wil je iets bereiken. Breng dat achterliggende doel in kaart en zorg ervoor dat je boodschap erop gericht is om het doel te bereiken. Er zijn zes mogelijke doelen: informeren, instrueren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren. Wil je de lezer van je boodschap over de streep trekken om jouw uitje te bezoeken? Dan ben je aan het activeren. Wil je de lezer laten zien dat jij als bedrijf bestaat en waar hij of zij jou kan vinden? Je bent aan het informeren. Je tone of voice hangt dus samen met het doel dat je voor ogen hebt. Een tekst zal in het geval van instrueren anders (zakelijker) zijn dan wanneer je iemand wilt overtuigen. In het laatste geval is een tekst vooral enthousiasmerend.

Breng je doelgroep in kaart!

Zoals hiervoor geschreven, is het niet handig om je taalgebruik meteen aan te passen aan je doelgroep(en). Maar dat betekent niet dat die doelgroep niet belangrijk is. Sterker nog, zonder kun je niet bestaan. Dus: ken jezelf, ken je boodschap en ken je doelgroep. Om de leden van je doelgroep bij alles wat je doet in je achterhoofd te houden, is het goed om een ijkpersoon op te stellen. Je laat dan één (denkbeeldige) persoon symbool staan voor de hele groep. Op deze manier communiceer je met ‘iemand’ en niet met een groep mensen die je verder niet kent. De communicatie is dan persoonlijker en daardoor voelen ontvangers van de boodschap zich persoonlijk aangesproken. Bij het opstellen van je ijkpersoon bepaal je ook de communicatiemiddelen waarmee je deze het beste kunt bereiken.

Bepaal jouw tone of voice!

En ja, dan heb je alles in beeld. Je weet wie je bent als bedrijf, je weet wat je boodschap is en je weet wie je wilt bereiken. En nu combineren! Door dit alles samen te voegen en op basis hiervan de manier van communiceren vast te stellen, krijg je de juiste tone of voice voor jouw bedrijf. En vergeet niet: blijf altijd jezelf!