Welke kleuren ga je gebruiken op je nieuwe website? Veel mensen kiezen de kleuren die ze zelf mooi vinden, maar wist je dat kleuren bepaalde associaties oproepen? Past de kleur van jouw website bij je doel en je doelgroep? Dat zijn heel wat vragen waar je zo misschien geen antwoord op weet. We helpen je een handje en zetten wat tips op een rijtje om jouw website te voorzien van de juiste kleuren.
Stap 1: Zoek de kleuren die passen bij je doel!
Rood vergroot de aandacht doordat het dichterbij lijkt dan het eigenlijk is. Nog een bijzonder feitje: de kleur rood verhoogt je hartritme. Associaties die de kleur rood oproepen zijn actie, levendigheid, romantiek, warmte, energie, kracht en gevaar. Deze kleur past dus goed bij een outdoor activiteit waarbij het bloed sneller door je aderen gaat stromen.
Zowel mannen als vrouwen kiezen vaak blauw als lievelingskleur. Blauw roept tegenovergestelde associaties op ten opzichte van rood. Waar rood vooral een fysiek effect heeft, stimuleert blauw vooral het helder denken. Blauw heeft associaties met betrouwbaarheid, kou, kalmte, techniek en wijsheid.
Geel zie je meteen! Deze kleur valt extra op en daarom kun je hem goed gebruiken voor belangrijke knoppen op de website. Geel staat voor speelsheid, energie, creativiteit, opgewektheid en nieuwsgierigheid. Deze kleur past dus goed bij een creatieve workshop. Gebruik geel met mate, anders wordt de uitstraling van je website te schreeuwerig.
Groen staat (zoals je misschien al verwacht) voor natuur, ontspanning, vrije tijd en vrede. De kleur groen straalt frisheid en energie uit en zie je veel terug in de natuur. Richt je website zich op activiteiten in de buitenlucht? Gebruik dan in elk geval groen in je kleurenpalet.
Smakelijk, warm, veilig en actief, dat zijn de associaties die horen bij de kleur oranje. Oranje wordt vaak geassocieerd met fysiek comfort en eten. En wie denkt er bij oranje niet aan Holland?
Door de aardse tinten wordt deze kleur, naast groen, vaak geassocieerd met natuur. Bruin roept warmte, betrouwbaarheid en een gevoel van rust op.
Paars is de kleur van luxe. Paars is een rustgevende kleur en wordt daarnaast geassocieerd met visie, kwaliteit, waarheid en spiritueel bewustzijn. Wanneer paars te veel wordt gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat er langer over keuzes wordt nagedacht. Deze kleur bevordert namelijk het denken.
Roze is bij uitstek een vrouwelijke kleur en wordt vaak gezien als symbool voor liefde, warmte, romantiek en rust. Net als rood heeft ook roze een fysiek effect. Dit fysieke effect werkt echter vooral rustgevend en spoort daardoor vrijwel niet aan tot actie.
Grijs staat voor neutraliteit. Dit is de enige kleur die vrijwel geen emoties oproept en kan daardoor gebruikt worden in samenstelling met andere (opvallende) kleuren. Gebruik niet te veel grijs op je website, dat kan deprimerend werken.
Zwart is eigenlijk geen echte kleur. Teveel zwart op je website kan leiden tot somberheid, maar bij de juiste toepassing kan dit ook een chic effect hebben. Zwart wordt geassocieerd met autoriteit, elegantie en rebellie en kan gevoelens van ernst en energie oproepen.
Net als zwart, is wit ook geen echte kleur. Wit op je website straalt hygiëne, zuiverheid en eenvoud uit. Wit zorgt er ook voor dat je website er ruimer en overzichtelijker uitziet. Ook wit kun je goed gebruiken in combinatie met vrolijke kleuren.
Stap 2: Welke kleuren passen bij de doelgroep?
Wie wil je met je website aanspreken? Doelgroepbepaling is voor iedere aanbieder van belang en dit neem je natuurlijk ook mee in het maken van je website. Houd in de eerste plaats rekening met het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zien het liefst felle kleuren en schaduwkleuren (dit zijn gewone kleuren, maar dan met een donkere gloed), terwijl vrouwen vaak kiezen voor lichte en zachte kleuren. Daarnaast spreek je natuurlijk de doelgroep aan die past bij je doel. Zo zullen mensen die graag actief zijn in de natuur sneller worden aangesproken door de kleur groen dan door paars. Bepaal dus van tevoren op welke doelgroep je website zich richt en baseer je kleurkeuze hierop. Bestaat je doelgroep uit zowel mannen als vrouwen? Gebruik dan heldere en vrolijke kleuren; daar wordt iedereen blij van!
Stap 3: Mixen maar!
Als je hebt bepaald welke kleuren passen bij jouw doel en doelgroep, kun je de definitieve kleuren gaan kiezen. Deze kleuren breng je samen in een kleurschema dat je consistent kunt gebruiken voor de opbouw van je website. De volgende vier kleurschema’s worden het meest gebruikt.
1. Analoge kleuren: deze kleuren staan naast elkaar op de kleurenschijf en lijken dus op elkaar. Een voorbeeld van een analoog kleurenschema is geel –oranje – rood
2. Complementaire kleuren: bij dit kleurschema gebruik je juist kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurenschijf. Deze kleurencombinaties maken het geheel levendig.
3. Triadische kleuren: Bij dit kleurenschema worden drie kleuren gebruikt die evenwijdig verspreidt liggen op het kleurenwiel.
4. Tetradische kleuren: Hierbij gebruik je twee paar complementaire kleuren. Kies hiervoor één hoofdkleur voor je design en gebruik de andere kleuren om de hoofdkleur te ondersteunen.
Handig: gebruik het Color Wheel van Adobe om te ontdekken welke kleuren goed bij elkaar passen!
Hulp nodig bij het maken van je website?