3,2 miljoen Nederlanders maken gebruik van Instagram, waarvan 1,5 miljoen dagelijks. En dat aantal blijft maar stijgen, blijkt uit onderzoek van Newcom.nl. Genoeg reden dus om als bedrijf ook actief te zijn en te blijven op dit constant veranderende platform en zo meer contact te krijgen met je klanten/volgers. #Hoedan? Nou, door bijvoorbeeld je verhaal via Instagram Stories te vertellen en regelmatig je statistieken te analyseren.
Zet Instagram Stories in
Je hebt er vast wel van gehoord: Instagram Stories. Maar wat kun je er nu precies concreet mee voor jouw bedrijf en is het überhaupt relevant? Instagram Stories laat je op een snelle en laagdrempelige manier een verhaal vertellen waarbij je in de post zelf hashtags, stickers en tekstjes kunt toevoegen en (als je 10.000 volgers of meer hebt) ook linkjes! Je story blijft vervolgens 24 uur staan en verdwijnt dan weer. Leuk om bijvoorbeeld te gebruiken als je je volgers een kijkje achter de schermen wilt geven, zonder dat je daarmee je normale feed ‘vervuilt’.
Zo gebruikten wij de functie tijdens een teamuitje bij Ede aan de Kook. Tip: vergeet niet om ook je locatie aan je story toe te voegen en de plek waar je bent te taggen, door middel van een '@' en de Instagramnaam, dit levert weer meer exposure op. Daarnaast is het goed om te weten dat jouw Instagram Story ook gepubliceerd wordt op het tabblad ‘Explore’. Ruim 100 miljoen mensen bezoeken dit tabblad dagelijks om nieuwe kanalen te ontdekken die ze interessant vinden. Dat kan je een hoop nieuwe volgers opleveren!
Analyseer je statistieken en doe er iets mee
Mocht het je nog niet zijn opgevallen, via Instagram is het ook mogelijk om statistieken te bekijken. Dat is erg handig als je wilt analyseren hoe goed een post werkt ten opzichte van je andere berichten. Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter dat we videoberichten meer mensen bereiken dan wanneer we een enkel een foto posten. En dat posts waarin we laten zien dat we ergens ‘live’ bij zijn het ook aanzienlijk beter doen. Bijvoorbeeld ons bezoek aan de opening van Symbolica in De Efteling en onze aanwezigheid op festival Lowlands. Wat is er precies te zien in de statistieken?
Allereerst kun je zien hoeveel mensen opmerkingen en likes bij je bericht geplaatst hebben en hoe vaak je post is opgeslagen. Daarnaast kun je zowel het aantal weergaven (het totale aantal keer dat je bericht is bekeken) en het bereik (het aantal unieke accounts dat je bericht heeft gezien) bekijken. Let wel, het aantal weergaven ligt een stuk hoger aangezien deze functie elke keer dat iemand je bericht bekijkt, als weergave telt. Iemand kan je bericht maximaal vijf keer bekijken.
Film erop los
Plaats niet alleen foto’s maar ook video’s! Wij hebben gemerkt dat dit heel goed werkt en soms zelfs beter dan een foto. Helemaal als je ergens live op locatie bent. Natuurlijk moet je niet vergeten om de locatie aan je post toe te voegen en even de plek waar je bent taggen. Onder het mom van sharing = caring en omdat het ervoor zorgt dat je video beter gevonden wordt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je video ook van toegevoegde waarde is. Een stilstaande boom is niet interessant, maar een jong olifantje dat voor het eerst zijn nieuwe verblijf in huppelt daarentegen weer wel!
Zend live uit
Net als op Facebook kun je ook op Instagram live-uitzendingen doen, terwijl je filmt zie je de reacties en hartjes live binnenkomen en je ziet hoeveel personen er meekijken. Zo weet je meteen of hetgeen je uitzendt aanslaat en daar kun je dan natuurlijk weer mee experimenteren.
Zorg dat je volgers jou op andere manieren kunnen bereiken
En last but not least…. zorg ervoor dat je je contactgegevens goed hebt ingevuld in je profiel. Vul je telefoonnummer, e-mailadres en Facebookpagina in zodat je volgers snel contact met je kunnen leggen als ze direct met je in contact willen komen