Je kunt de mooiste teksten schrijven om mensen te vertellen over je bedrijf, maar zonder goede foto's blijft je boodschap minder goed hangen. Sterker nog; met een slechte foto kun je onbewust je boodschap compleet om zeep helpen. Goed beeld helpt je dus verder en versterkt je merk. Lees waarom goede foto's zo belangrijk zijn en waar een goede foto aan moet voldoen.
1. Een goede foto maakt nieuwsgierig
Stel je voor; je ziet in de trein een krant of tijdschrift liggen. Waarschijnlijk kijk je eerst wie of wat er op de voorpagina staat voor je hem oppakt. Hoe? Je bekijkt de foto! De foto bepaalt dus uiteindelijk of je het blad leest of niet. Het kan ook zo zijn dat je op een linkje in Google klikt omdat de inhoud je interessant lijkt. Maar als er een foto op de pagina bij de tekst staat, kijk je dáár alsnog eerst naar. Als dat een slechte foto is, komt de pagina als geheel een stuk minder goed over. Een foto moet je dus triggeren, je nieuwsgierig maken.
2. Een goede foto straalt sfeer uit
Past de foto bij de inhoud van de tekst? Dan maakt het verhaal waarschijnlijk meer indruk, omdat het als geheel een bepaalde sfeer en boodschap overbrengt. Als je van de foto een fijn gevoel krijgt, ga je dat gevoel associëren met het desbetreffende bedrijf. Gezellig, spannend, vertrouwd: beelden kunnen allerlei gevoelens opwekken. Een goede foto is als een visitekaartje: het laat een bepaalde indruk en sfeer achter. Houd dus bij elke foto in gedachten: past deze foto bij het gevoel en de sfeer die ik als bedrijf uit wil stralen?
Voorbeeld van een slechte foto. Het ziet er verlaten uit en laat niet zien hoe leuk spelen is. Het zou een gemiste kans zijn om als speeltuin deze foto te gebruiken, want zo wek je de indruk dat je nul bezoekers hebt.
Voorbeeld van een goede foto. Het straalt plezier uit, er gebeurt iets, het is lekker druk. Stel je voor als de attractie stil had gestaan of als er geen mensen in zaten. Dan was de foto minder aantrekkelijk.
3. Een goede foto prikkelt de fantasie
Je kunt een haarscherpe en prachtige foto van een speeltoestel maken maar als er niemand op speelt, heeft het geen nut. Als je alleen maar dit soort foto's plaatst, straal je verlatenheid uit, alsof er nooit iemand bij je komt. Foto's van genietende bezoekers doen wonderen: eventuele bezoekers moeten zich met iemand kunnen identificeren. Voorbeeldje: je ziet een foto van een achtbaan vol gillende mensen; het plezier straalt van hun gezicht. Je fantasie slaat op hol; je ziet jezelf al helemaal in de achtbaan zitten. Foto's met mensen erop spreken meer tot de verbeelding. Mensen kunnen zich ermee identificeren. Houd de foto wel een beetje spontaan en realistisch: mensen kunnen zich minder vinden in foto's die overduidelijk in scène zijn gezet.
Ik kan zelf geen foto's maken. Wat nu?
Lukt het zelf niet om mooie foto's te maken? Dan heb je gelukkig nog websites als Pexels.com, online beeldbanken met rechtenvrije foto's. Let wel op: je mag foto's niet zomaar gebruiken. Daar zijn bepaalde regels aan verbonden en als je je daar niet aan houdt, riskeer je fikse boetes. Lees hier alles over rechtenvrije foto's en over rechtenvrije foto's en social media - want dat zit weer nét even anders.
Wil jij je geen zorgen maken over rechtenvrije foto's? Laat DagjeWegWijs een serie foto's maken op je locatie.